dilluns, 29 de desembre del 2008

El dia de l'ós



Hi ha un vers de Viladot que diu: ”I la merda, qui la toca?”. Joan Lluís-Lluís és un d’aquests pocs escriptors catalans

que s’hi atreveix. En El dia de l’ós Joan Lluís-Lluís toca la merda humana: la por, la ignorància, la submissió.


El dia de l’ós és un llibre escrit des de la ràbia. La ràbia contra aquells que converteixen les supersticions i les pors en llei. La trama és prou simple: el mateix dia que torna al poble de Prats de Molló la Bernadette, que anys abans havia marxat a l’exili a Barcelona per un escàndol, també ho fa l’ós a les muntanyes properes, i el poble veu en aquests dos fets com una amenaça per a la seva feliç i inconscient vida i mort de poble de província francesa.

La ràbia dóna forma a la història i fon en aquest llibre dues línies temporals. Fon la mentalitat i les costums d’un poble nord-català sota dominació francesa del segle XVII en ple segle XXI. Aconsegueix un quadre fantasmagòric però ben real. Tan real com les mentalitats de fa cinc-cents anys del veí de sota que pega cada nit a la dona, o dels pares africans que dos carrers més avall retallen el cony a la xiqueta amb unes sores comprades a un tot a cent xinès, o bé aquells que encara ara fan batudes pels Pirineus per a matar l’ós. És el mateix pus d’ignorància, una ignorància còmoda que allunya la por d’haver de lluitar per a ser lliures de prejudicis i d’imposicions, ja siguin religioses, sexuals, o imperialistes, com en el llibre. El dia de l’ós és un llibre escrit des de la ràbia. I la ràbia és l’únic plaer que es permet finalment la protagonista del llibre. Un plaer que no porta enlloc, com tots, però un plaer a la fi.

dimecres, 10 de desembre del 2008

Desassossec



Des de l’any 1989 es va popularitzar la màxima que “el comunisme no funciona”. Potser és cert donat que en cap cas que s’ha portat a la pràctica hi ha hagut bons resultats, el comunisme va fracassar arreu i arran d’això el capitalisme es va erigir com a únic sistema econòmic i social vàlid. Però arran de l’actual crisi hi ha veus que també diuen que el capitalisme tampoc funciona. I la veritat és que tot i tenir-ho tot de cara, sense alternatives ni gaire oposició, el capitalisme neoliberal ha segat sota dels seus peus i ha arribat al col·lapse. La mà invisible d’Adam Smith no és que fos invisible, és que no existia. Era fals que el mercat per si sol s’equilibrava. El mercat ha fracassat estrepitosament i els estats han hagut de córrer a salvar-ho tot. El neoliberalisme ja està a la pila de pendents d’arxivar al costat del feudalisme, el socialisme utòpic, i tantes d’altres idees obsoletes. La imperfecta intervenció estatal sobre l’economia és l’única solució plausible. Tornem al model keynesià de cinquanta anys enrere i ara els grans profetes de l’economia callen. No només ells: l’esquerra i la dreta s’han quedat sense idees ni discurs. No hi ha solucions màgiques ni radicals. És la fi de les ideologies i el triomf del qui dia passa any empeny.  Possiblement no som tan intel·ligents com ens pensàvem i l’única certesa és el desassossec de saber que som esclaus de la nostra pròpia imperfecció.