dimecres, 18 de juny del 2008

Elements possibles de la Festa Major de Reus VII: Bou i arròs (2008-06-12 00:02)

 Recuperat el 2008



Ho poso a possibles perquè encara falten uns dies i tenim la incertesa de saber com anirà. El Bou i arròs torna aquesta Festa Major de la mà de la colla del Bou de Reus, el dia 24. Després de la Tronada i de la cercavila del Masclet a la plaça de les Peixateries Velles recuperarem aquest plat tradicional de la Festa Major de Reus. Val a dir que comptem amb la complicitat de la carnisseria Cal Borrull, la Unió de Bo guers, els cellers De Muller, la Càmara Arrossera del Montsià, el Forn Cabré, el CRM, la cuinera Mariona Quadrada i el Casal Despertaferro. Recupero un ar cle sobre el Bou i arròs que vaig publicar fa un temps al bloc del Bou.

Segueix...

A Reus per Sant Pere bou i arròs” és un refrany que

tot i que ja no es diu avui dia, va ser força conegut dins i fora de la ciutat. Mostra n’és que Joan Aades el recull dins l’apartat de

refranys del volum de cançoner de Folklore de Catalunya (Barcelona: Selecta, 1951 p.1217). Fins i tot s’ha inclòs dins dels 25.000 refranys que conté la contemporània obra Tots els refranys catalans d’Anna Parés (Barcelona: Ed. 62, 1999 p.486). Però a part del refrany,
què en sabem més? El folklorista Ramon Violant i Simorra ho explica a Etnografia de Reus i la seva comarca (Barcelona:

Ed. Alta fulla, 1990, p.659) referint-se al menú de la Diada de Sant Pere: “el ma es tenia un plat a taula amb avellanes torrades i coca per a convidar els visitants a la casa. El dinar clàssic era el bou i arròs. Això és, arròs a la cassola per primer plat i bou ros t per

entrant. Per postres, crema o bunyols de pasta adobada i coca adobada, d’elaboració casolana”. Aquesta menú tradicional no ha arribat fins als nostres dies ni molt menys, ja al 1923 Pere Cavallé deia: “La decadència dels costums tradicionals estava ja iniciada […] eren molts pocs els veïns que complissin amb el precepte aforís c de “Per Sant Pere bou i arròs”. De les diverses famílies que jo tractava, únicament la d’en Celes Ferrando, l’impressor, seguia el costum. La senyora

Dolors, l’esposa d’en Ferrando, deia, amb certa emoció, que el seu pare

tenia per deure ineludible el menjar bou amb arròs el dia de Sant Pere

i que ella, en homenatge als avantpassats, seguia fidel a la culinària

tradició” (P. Cavallé Festes i Costums de Reus. Reus: Centre de Lectura, 1990 p.72).

La primera no cia de menjar bou a Reus per festa és de 1343, va ser la primera Fira de Sant Jaume que la vila va pagar

un bou, el va fer ballar per un joglars i després el va fer cuinar amb pebre. El 1437 els arrendataris d’una carnisseria, Joan Forés i Ramon Aguiló, es
van comprometre a servis bous de més de 100 lliures de pes, “bons e

suficients”, a judici dels Jurats. I així podríem con nuar amb referències dels sants peres de 1503, 1597, 1604... Aquest ar cle de Lluïsa Vilaseca us en pot donar més detalls.

Els temps ha canviat, per les festes de Sant Pere homes i dones tenen ganes d’estar al carrer i no pas tancats a la cuina elaborant el menú que explicava Ramon Violant. Per recuperar aquesta tradició, caldria adaptar-la als nous temps: passar de ser una menjada familiar a una de comunitària i fondre l’arròs a la cassola i el bou ros t en un sol

plat. A par r de dos elements bàsics com són el Bou i l’arròs, cada cuiner o cuinera faria el plat al seu gust i a la seva mida, talment

com el Masclet, que a par r de dos elements bàsics com són el Vermut i el Plim cadascú els combina com més li plau.

No inventem res, de menges comunitàries per festes n’hi ha arreu dels Països Catalans: l’espineta amb caragolins per Santa Tecla a Tarragona, el ball de coques dels pobles del Priorat, el ranxo de Ponts, les calderes de Sant Antoni de Massalfassar o la truita amb suc d’Ulldemolins. La idea no seria fer una festa gastronòmica com pot ser la calço-tada

de Valls, sinó dotar a la Festa Major de Sant Pere d’una menja tradicional, senzilla i energè ca que serveixi per fer coixí per aguantar les hores de festa que calguin.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada