dilluns, 6 de maig del 2013

Qui canta els mals espanta


Recordo molt clar quan em va venir el gust per cantar. No vas ser els anys de solfeig, no va ser els anys a la coral. Va ser un migdia en un càmping del País Basc. En una taula érem tots catalans, menjant una amanida de pasta i una mica avorrits, a la taula del costat hi havia bascos menjant-se uns ”xuletons” mentre no paraven de cantar. No ho feien gaire bé, però a ells no els importava gaire, cantaven per a xalar. Això em va despertar la curiositat: com és que no cantem els catalans? Doncs m’equivocava. Sí que cantem, però cal buscar-ho.


Cantem cançons apreses o quan ho fem de manera improvisada cantem gloses, garrotins, perdiuetes, nyacres, corrandes, jotes... I dissabte passat al taller que ens va fer l’Artur Gaya ens va demostrar i vam provar la jota del Teixidor, del Canalero, l’espaïda...


Tenim múltiples opcions, i totes igual de bones i de boniques per a poder accedir en un d’aquells e mers moments de felicitat que són poder cantar una cançó amb els teus. Només cal esmolar una mica la gola i la inventia i el resultat, sigui més o menys bo, segur que serà celebrat per la concurrència. Aquests moments encara no han trobat la manera de prohibir-nos-els els que manen, però sí que han trobat la manera de neutralitzar-los fent veure que no existeixen, i per tant ben poc ha sor t cap mostra de cant als mitjans de comunicació. Un poble que canta és un poble que està viu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada