dimecres, 2 de setembre del 2015

L’Escut de Siurana


Siurana és un dels llocs més bonics del món. Tampoc no he pogut voltar-lo tot, però que t’agradi una cosa o més que les altres no respon a criteris objectius, sinó sentimentals i per tant ben bona és la meva opinió.

A la meva filla gran li vam posar Siurana, i per la Festa Major vam pujar i em vaig fixar que aquesta pe ta població, que no municipi, no té un escut normalitzat ni consensuat, tot i ser una de les poblacions amb més història del país.

Quan entres al poble et trobes un cartell de Turisme del Priorat on parla d’un suposat Ajuntament de Siurana i un escut:












Siurana només té una trentena d’habitants, per això no té un Ajuntament propi sinó que pertany a Cornudella de Montsant. L’escut tampoc no sembla molt fiable: en primer lloc no compleix la regla dels esmalts que diu que un color sempre s’ha de combinar amb un metall, o sigui: verd, vermell, blau, porpra i negre han de combinar amb groc o blanc i vicecersa. De fet és una qües ó que si ens hi fixem les trobem en gairebé tots els elements publicitaris actuals, una qües ó estè ca que arrenca de l’Edat Mitjana. Aquí tenim el vermell (gules) i un blau cel estrany poc comú en el grafisme heràldic, tot i que potser és un argent que llavors sí que seria correcte. Per altra banda la figura de la for ficació és prou estranya, un castell normalment es representa amb tres torres i no amb dues, rebuscant en el fantàs c bloc de Xavier Garcia he trobat que seria una Domus (una casa) una figura molt poc comuna. La forma caironada (quadrat que s’aguanta sobre un vèrtex) de l’escut seria la norma va per una població.






Entrant al poble, vaig trobar aquest bonic domàs que semblava rela vament an c. Un escut apuntat, el propi català, d’argent, una torre d’or entre dos branques de llorer de sinople amb els extrems posats en sautor. Ho tenim ja? Doncs no perquè tampoc compleix la llei dels esmalts. I tan importat és aquesta llei? Doncs sí, perquè si ens permet veure bé el dibuix.




Sortint del restaurant on ens vam arriar un bon tec vaig veure aquesta enganxina. Seguint la mateixa disposició de l’escut del domàs, ja tindríem el problema dels esmalts resolt. Val a dir que la torre amb els llorers es troba en diversos llocs més del poble, o sigui que les figures que han d’anar a l’escut semblen clares, com que no varien gaire i no donen cap pista sobre els colors ja no els he penjat.




  

Amb el que tenim ja podríem fer una proposta que pogués ser acceptada per la norma va heràldica catalana:









Un escut caironat d’or, amb una torre de gules entre dos branques de llorer de sinople amb els extrems posats en sautor.

Com que Siurana no té un municipi propi per això no pot portar una corona mural com qualsevol poble, vil·la o ciutat del Principat, però donada la llarga història del poble i del castell, bé podria guarnir-se l’escut amb una corona que fes referència al seu passat:




Les llegendes diuen que Siurana va ser un regne musulmà, segons això podríem coronar l’escut amb una corona reial, però em semblaria exagerat, ja que no hi ha constància escrita de l’època de l’existència d’aquest Regne, però sí que s’ha trobat que el 1153, quan el reducte musulmà es rendí, es va convertir en un marquesat, i per tant, tindria dret a a timbrar-se amb la corona de marquès. Per cert, un marquesat autòcton i actualment extingit.


Per variar una mica he canviat el camp i l’he posat d’argent com el segon escut que em vaig trobar. De fet, potser em decantaria el camp d’or, com té la vila de Cornudella, a la qual pertany actualment Siurana.








La tercera opció que proposo és amb la corona de llorers fora de l’escut, acompanyant-lo. Moltes ciutats com València, Milà o en algun temps Reus, adornen els seus escuts amb llorers i és més comú que incloure els llorers dins del blasonament, de totes maneres les dues opcions serien vàlides.



Gràcies al lector Aleix Cama que m’ha enviat aquesta imatge hem pogut verificar l’escut.   La imatge correspon a la Geografia General de Catalunya (1908-1918), volum III, pàgina 392 





Doncs si a algú de Siurana li ha pogut fer servei aquest apunt me’n felicitaré, i com que són un poble que resol les seves coses amb consultes (aquest es u han votat si posar la Bandera Catalana al Castell), ja tenen material per a fer-ne una de nova.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada