Ball de Vileros i Mariners


La família dels balls parlats de Dames i Vells / Malcasats continua creixent. Ara la vila de Cambrils, una de les més boniques del país han adaptat a la seva realitat un ball parlat.

La via del tren va separar Cambrils entre la Vila, la part de dalt, i la platja. Això va causar la separació més humorística que real, entre vileros, la majoria pagesos, i mariners, vinculats a la pesca. Aquesta rivalitat serà l'eix humorístic del ball parlat, que servirà per repassar l'actualitat política i social de Cambrils, del país i del món, com fan aquest balls malparlats.

Els vileros i mariners han volgut trobar la seva pròpia recepta. No es transvesteixen, juguen a mostrar parelles mixtes de vileros i mariners de diferents edats i en diferents moments de la vida conjugal: passió, tensió, cansament... Sembla que també tindran tres autoritats, però no he vist enlloc que tinguin diable burlesc que obri i tanqui el ball, per mi un personatge clau que acostuma a caure de mols balls parlats. En tot cas l'assessorament sobre el text que els ha fet el Pere Navarro, històric de Dames i Vells de Tarragona, és garantia d''èxit.

Llàstima que, com passa sempre, un munt de festes majors del país coincideixen de dates i mentre a Cambrils estiguin recitats els parlaments, jo estaré ballant la jota en un poble de les Terres de l'Ebre. Esperem que repeteixin molts anys i ho facin molts dies per tal que els forasters puguem anar a veure els Vileros i Mariners. I si no, el youtube ens permet ser a molts llocs alhora.

El gènere dels balls parlats, que semblava mort, enterrat i oblidat, està tenint un renaixement important perquè és útil per explicar coses amb gràcia. Aquí està la clau en tota producció teatral i/o tradicional, que serveixi per poder interpel·lar directament a l'espectador del segle XXI.



0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

Arxiu del blog

Entrades populars