La mare



Entrades exhaurides. Des que la Lizaran va deixar aquest món, l’Emma Vilarasau és l’ única reina de l’escena catalana. Una actriu de cap a peus, amb presència, sense xiuxiuejos, ni veu airejada.
Entrades exhaurides a la Villarroel, que no és precisament una sala petita. La mare havia de venir a Reus passat l’estiu, i aquestes ratlles n’havien de ser una presentació, però les coses s’han torçat i aquest abril es faran les darreres representacions a Barcelona.

La mare és una d’aquelles obres de les quals t’aixeques de la butaca trasbalsat, i no saps si t’ha agradat o no, perquè encara ho has de pair, i la digestió pot ser llarga. Que ningú s’esperi un drama sentimental, com podria semblar pel cartell, al contrari, havent vist l’obra s’entén el cartell, amb la tipografia partida i la doble imatge de la protagonista.

La mare no és una història, ni una faula. La mare és un estat mental, això retrata el text del parisenc Florian Zeller. La mare no s’ha d’entendre, no es pot. La idea central de l’obra és la desesperació, la persistència d’una taleia: potser la crisi dels 50, potser el síndrome del niu buit, en tot cas una crisi existencial que desemboca a l’abisme. Aquesta bogeria en estat majúscul és un repte per a qualsevol actriu, el text l’obliga a  tornar al punt de partida repetidament, i recomençar de nou el relat del personatge però per un altre senderó tortuós. La Vilarasau ho aconsegueix, i ho fa amb talent i esforç, i el públic encara sabem apreciar aquestes coses.

L’Emma Vilarasau no només és una actriu excel·lent, sinó que enlloc d’eclipsar els partenaires, els fa brillar com a llunes. La que més llum fa és la reusenca Ester Cort, en el seu millor paper fins ara, en el qual fa de contrapunt a la mare. Si la Vilarasau interpreta a un mar desbocat, la Cort és la roca on peten i moren les onades. El marit l’interpreta Pep Pla amb una neutra elegància; i el fill, l’epicentre de tot, el fa Òscar Castellví amb correcció.

No la vulgueu entendre, no vulgueu saber què és realitat i què deliri, aneu-hi a commoure-us.




0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

Arxiu del blog

Entrades populars