Elements efímers de la Festa Major de Reus


El Draquet 
Començo aquesta tercera i última sèrie d’elements festius de Reus. Ara toquen els que han estat oblidats i/o perduts, però no em remuntaré a un, dos o més segles enrere, sinó a deu, vint o trenta anys, perquè encara que no ho sembli, en pocs anys la festa ha evolucionat i hi ha hagut elements que s’han quedat pel camí. Aquesta sèrie és per a recordar-los i per a veure que les coses no duren sempre i que el que avui es fa amb moltes ganes, demà podrà estar tancat en un magatzem criant pols.


D’aquest element només en tinc una foto extreta d’un opuscle que es va fer fa una pila d’anys amb motiu d’una trobada de bestiari a Reus. El draquet pesava 20 kg. tenia 70 cms d’ample, 170 de llarg i 75 d’alt. No en sé res més, si algú en sap res sempre ens ho pot explicar a comentaris.



L’Àliga de l’Escola-Taller d’Art
D’aquesta Àliga ens en parla el llibre L’Àliga de Reus de Gort i Palomar. expliquen que l’Escola-Taller d’Art es va implicar en la recuperació dels carnavals al començament de la democràcia i es va triar l’Àliga. Es va fer una àliga de fibra de vidre bastant diferent a les que estem acostumats però que tenia la seva gràcia. Aquesta Àliga sortia per Festa major i per Carnaval, el del 1980 va ser el primer, però ben aviat va acabar arraconada. L’últíma noticia que en tinc és que estava a l’Espai, però ara que ja no existeix no tinc ni idea d’on està i el seu estat de conservació.




El drac de l'escola d'art

Aquest drac era parent de l’Àliga de l’Escola-Taller d’Art per la fàbrica, va ser construit el 979, pesava 45 kg, tenia una amplada de 80 cms. una llargada de 200 i una alçada de 310. Deu fer sis o vuit anys va sortir de manera efímera en cercavila acompanyat pels dos nanos següents. Crec que també reposava a l’Espai i qui sap on para ara. També us demano que si en teniu més informació o fotos de més qualitat ho digueu a comentaris.



Nanos del Tabernacle


Gràcies a un comentari del Consueta he sabut que aquesta parella de nanos era del grup de teatre de carrer Tabernacle i són el Mafumet i l’Odalisca, una parella d’immigrants magrebins. Mafumet de Mohamed i Odalisca perquè tenien la seu al barri dels poetes i l’associació de veïns d’aquest barri es diu Oda dels Poetes. S’havia de fer una altra parella de catalans no es va arribar a completar, però com que el català ja estava encarregat, el mateix Consueta se’l va quedar i al seu bloc l’hem pogut veure alguna vegada. L’última vegada que vaig veure aquests nanos és fa sis o vuit anys acompanyant el Drac efímer.



Semblen comprats al Ingenio, per tant són uns capgrossos fets en sèrie, de fet a l'espluga de Francolí en tenen d'iguals:




Els primers Gegants negres 

El 1976 es va pensar que calia una parella de gegants que completés els cinc con nents, ja que vint anys abans s’havien construït els japonesos que representaven Àsia. Es va pensar fer una parella de negres que represntés Oceania. Com que el pressupost era baix es van encarregar a un artista faller de València. Aquest va fer una parella de gegants que poc tenien a veure amb les altres parelles, ell anava amb el tors nu i amb una llança que sembla ser que el primer dia anava pintada de sang. Ella era una dona exuberant i sembla que va arribar a Reus amb els pits al descobert. Tot i moltes queixes van ballar pels carrers de Reus des de 1977 fins a 1988, que van ser substituïts per una parella construïda per Ramon Ferran i que és mes fidel a l’es l de les altres parelles. Ara aquests gegants descansen al Museu de la Raval. Tot i això, aquells que vam viure els nostres primers sants peres amb els primers gegants negres, malgrat tot, encara els enyorem una mica.



La Mulassa de foc
Aquesta Mulassa de foc va aparèixer una nit del primer o segon any de Barraques i mai més se n’ha sabut res. Pel que heu dit em sembla que va participar uns anys a la Cercavila de foc de la nit de Sant Joan. Crec que el cap va estar exposat durant un temps en una fleca del carrer del Vent, però no n’estic segur. 



Les primeres Cabres
L’any 1980 va sortir aquest element per acompanyar el Ball de Diables de Reus a la Cercavila de Foc de la nit de Sant Joan. Encara hi surt entre d’altres actuacions amb gran popularitat, però el segon cap, el de la foto (el primer es va cremar segons em van dir), el 1990 va ser substituïda per l’actual.









0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

Arxiu del blog

Entrades populars