Elements possibles de la Festa Major de Reus I: el Nano fill-de-puta o l’esparriot de barraques


Una sortida del Bou de Reus a Vic va fer conèixer a un petit gran activista reusenc el Merma i la família dels Llúpies, els nanos de Vic, que en lloc de saludar amigablement a la canalla com fan els de Reus, claven fuetada als que es posen pel mig. La idea del Nano fill-de-puta de Barraques acaba de néixer.



El Nano fill-de-puta de Barraques segueix la idea del clàssic esparriot, o bé personatge que obre pas a les processons o actes diversos usant la força bruta. De fet el nano Xiquet de Reus en el passat havia fet servir una bufeta de tossino inflada lligada d’un pal per atonyinar al personal. Aquest article de festes.org explica la funció d’obrir pas a la festa que tenen els esparriots. De cèlebres a Catalunya tenim el Merma i els llúpies a Vic, el Pollo de Moià que és un emmascarat que aparta la gent a cops de conill mort (actualment és només una pell dissecada), a Figueres el nano Berruga pega també cops de fuet. També al Nepal a mode d’esparriot un home es pinta el cos de negre i amb un gall acabat de matar aparta la gent perquè la festa pugui començar.


Seguit aquesta tradició el Nano fill-de-puta de Barraques havia d’integrar-se a la festa de les Barraques de Reus per a complementar-la en l’àmbit tradicional i popular però amb la idea de no ser en absolut un element amable, sinó com diu el seu nom, un fill de puta que ha de fer riure a tothom menys a qui li toqui el rebre. Evidentment que no és un element pensat pel Seguici ni per la processó, sinó només per animar les nits de barraques i a molt es rar la revetlla i ma nades de Sant Pere. Però enguany amb tot l’afer del canvi d’ubicació de barraques altra feina hi ha hagut i aquesta idea reposa en la llista d’opcions futures de la festa Major de Reus.


Actualització 2012: el 2009 es va fer el Brumerot de Barraques seguint aquesta filosofia

Actualització 2019: Fa un parell d'anys que s'ha perdut la pista del Brumerot, feia temps que ja no sortia perquè cap colla de gent el volia portar, i deu estar oblidat en algun magatzem





0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

Arxiu del blog

Entrades populars