Necrofília il·lustre




A l’home i la dona actual li causen una barreja de sentiments les històries de les relíquies de sants. Fàstic quan saps que a Avinyó els peregrins besaven la llengua de Santa Chantal, passant per l’angúnia morbosa que provoca saber que Carles VI de França va fer esquarterar damunt de la taula on menjaven el cadàver del seu avantpassat Sant Lluís per a repar r-ne els trossos, o la conyeta que podem fer amb els tresors que guardava Frederic el Savi de Saxònia: bolquers de Jesús, palla del pessebre, llet de la Mare de Déu... Tot això ens ho explica Albert Toldrà al seu imprescindible llibre La carn.


Sempre he cregut que de l’Edat Mitjana només hem avançat tecnològicament, però que els humans d’ara i els de llavors con nuem sent molt semblants. El Quico Domènech ens retrata perfectament al seu article Necrofília del Punt Avui. Si feia uns dies l’estat del cos momificat del general Prim ha estat motiu de conversa, fa poc que han fet donació de la safata que va traslladar el cor de Fortuny. 

La medieval con nuïtat entre cos i ànima va donar lloc a un col·leccionisme de relíquies que no es va acabar en aquella època. Ara les reliquies no són de sants, sinó de fills il·lustres. En tot cas con nuem aferrant-nos a despulles materials quan el geni immaterial ha desaparegut. Som així, pels segles dels segles.







0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

Arxiu del blog

Entrades populars