Dames i Vells al Carnaval


Que hi ha Carnavals que són impressionants es diu molt, però ben pocs els van a veure. La majoria ens resignem a participar, o observar el Carnaval del nostre poble o ciutat, i fins l'any que ve. Carnavals com els de Solsona o Vilanova i la Geltrú paguen la pena ser visitats una vegada en aquest sospir que és la vida, i si pots participar-hi, doncs encara millor.

Enguany el Ball de Malcasats de Vilanova i La Geltrú va convidar al ball de Dames i Vells al dissabte de Carnaval. No ens podíem negar a un caramelet com aquest. Arran de la Trobada de balls de Dames i Vells de Valls per Sant Joan de 2015 es van començar a teixir una sèrie de complicitat força interessants. Val a dir que va servir molt més aquesta trobada que no pas el congrès de balls parlats que va fer la Universitat. 

Diable dramàtic MARC AYALA
El ball de Malcasats de Vilanova diríem que és un parent proper del ball de Dames i Vells, però posant la lupa veuríem que la filosofia és molt diferent. No està muntat per una companyia de teatre com seria la Gata Borda en el cas de Reus, sinó per un esbart; cuiden amb gran cura la roba i complements, al revés del Dames i Vells reusenc que opta per ser grotesc estèticament; fan servir màscares, que ajuda a aquest ball a integrar-se al Carnaval, el dia dels Mascarots, però que limita l'expressivitat dels personatges -el treball amb màscara requereix d'hores i hores de preparació-; etc.

Malcasats de Vilanova MARC AYALA
Malcasats històricament havia sortit per la Festa Major, però ara fa 18 anys que l'Agrupació de ball populars de Vilanova va recuperar-lo per poder posar el seu gra de sorra el dissabte de Carnaval. No és la seva aportació al Carnaval, és l'aportació a un dia concret. Vilanova per Carnaval es transforma i cada dos per tres hi ha un acte o una comparsa: L'arrivo, els coros, el Moixó Foguer, el Caramel que és el Carnestoltes per la canalla, la merengada, els gegants de la Cuyna, el xató i els pastissos de truites, el Turuta, i sobretot el diumenge de Comparses, una festa brutal en la qual algú dels nostres s'hi va poder infiltrar i tot.

Malcasats de Vilanova MARC AYALA
El Carnaval de Vilanova està organitzat pel poble, per les comparses, per les agrupacions.... Però no per això s'ha convertit en una festa interna, d'autoconsum, una festa privada en l'espai públic, sinó que és una autèntica festa popular, de la qual en poden gaudir els actuants i els espectadors, i la frontera entre aquests és ben difusa. Val a dir que mai, en cap actuació, el públic s'havia acostat tant a Dames i Vells, tant que gairebé els havíem d'esquivar per fer les evolucions del ball. Això ajuda als espectadors a seguir els versos, però també als actors en la seva feina.

Dames i Vells al carnaval de Vilanova GATA BORDA
Van haver-hi quatre representacions, dues al matí i dues a la tarda. La primera de la tarda a la plaça dels cotxes es va complicar auditivament per la multitud de comparses que passaven pels carrers properss. Però cal agrair als vilanovins pel silenci i pel respecte a la feina que fèiem. Les comparses callaven quan passaven per la plaça, i una cosa inaudita: un bar va parar la música sense haver-los-ho de demanar.

Tres alcaldesses de Vilanova MARC AYALA
Dames i Vells a Vilanova tenia l'esquelet de la representació de 2016 a Reus, però va haver-hi canvi de personatges i es van passar de quatre a tres parelles. Vam tenir una alcaldessa guapíssima enlloc de batlle, i es va estrenar una actriu fent-ho meravellosament. Es van haver d'incloure referències noves a Trump, el judici de la Infanta, el referèndum... I també vam fer vinagre de Vilanova comentant temes importants com els pactes de l'alcaldessa, la jubilació del ball de bastons, els vilanovins famosos o l'eterna competència amb Sitges, entre d'altres.

Dames i Vells i Neus Lloveras MARC AYALA
Pel que diuen les cròniques el Carnaval de Vilanova segurment que té un esquelet similar al Carnaval vuitcentista reusenc, però les coses han anat molt diferent en els dos casos. Però la diferència radical entre un i altre és la implicació individual de cadascú que participa als dos carnavals, més enllà de buscar responsabilitats col·lectives. Si sents el Carnaval com una festa de la teva ciutat i que fa ciutat, la vius molt diferent de si només representa una cita del calendari per anar de marxa amb els teus amics, com si fos Cap d'Any.



Dames i Vells al Carnaval de Vilanova JAUME CIURANA

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

Arxiu del blog

Entrades populars