El teatre de Pedrolo


En ple Any Pedrolo fora interessant repescar alguna de les seves obres teatrals. El teatre de Pedrolo va ser molt avançat al teatre que es feia Pirineus aval i lligava de primera mà amb les corrents teatrals que li eren contemporànies. Això el va portar a ser incomprès absolutament. Ja ho deia Guillem-Jordi Graells al curs-homenatge 10 Anys sense Pedrolo.




De fet fa molts anys que no s'estrena res de Pedrolo, als anys setanta Cruma i Homes i no van tenir un cert èxit, però muntat en directe jo només he vist Violació de límits al Bartrina, per allà el 2000. El més curiós és que això va ser una adaptació de contes del director Joan Castells. 

La sinopsi deia que "l’escriptor plasma  l’absurditat de determinades situacions que viu l’home en “societat”. A Un plat per a Monel, un desconegut s’instal·la a casa; a L’impost, els no-posseïdors de màquina de rentar hauran de presentar un certificat de no-compra dels establiments del ram;a El gos, veiem la fantasia d’una criada i un venedor d’enciclopèdies; a La criada, un capellà s’adona de la seva condició de pare en un bordell; i, finalment, a La hipocresia comuna, l’Ull no hi és!"

El repartiment era: Mica Aviar, Òscar Muñoz,Tono Salgado, Clara Segura i Montse Vellvehí, i es va estrenar a al sala beckett el gener de 2000.

Recordo que em va entusiasmar i que estava tot molt ben lligat, però han passat divuit anys i no us en puc dir gaire cosa més. 

Com he dit el teatre de Pedrolo va funcionar als anys setanta, la revolució i la revolta que generaven les seves preguntes feien que rodés pels escenaris. En tenim la mostra de l'enregistrament de TVE a Catalunya d'Homes i no.

Homes i No es va estrenar a TVE Catalunya el 26 d'abril del 1978 i es va reemetre el dia 29 de juny del 1990 com a homenatge pòstum a Manuel de Pedrolo. 


Amb realització d'Orestes Lara i producció de Joan Guasch. Amb els actors i actrius Sergi Mateu, Joan Miralles, Josep Maria Lana, Pep Munné, Carme Elias, Àngels Moll i Núria Duran.




0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

Arxiu del blog

Entrades populars