Carnaval ja ve: ball de bastons del Saurí

Joan Amades explica a que: "Per Carnaval a Reus havien fet un ball molt excepcional. Hi intervenien dos personatges que feien els papers més importants. Un d’ells portava el cos encreuat per dues garlandes de fulles, faldellí, calces curtes i espardenyes. A les mans duia un fuet i una bufa que mai no desemparava. Aquest personatge era qualificat de dimoni, però no en portava cap atribut ni símbol. L’altre personatge era anomenat el saurí. Vestia si fa no fa com el diable, però en lloc de fuet i bufa portava com una forca de fusta d’avellaner amb la qual feia com si cerqués corrents subterranis d’aigua com fan els saurins.

Sostenia els dos pollegons de la forqueta un amb cada mà, posades aquestes als costats de manera que el mànec o agafador de la forqueta li venia a parar al davant. La gent donava al gest sentit maliciós. Vuit ballaires estranyament vestits feien un ball de bastons molt diferent dels comuns.

Duien dos bastons d’avellaner cada un, llargs i retorçats i de forma discordant. Menava el ball i els feia ballar el diable, que no parava d’engegar fuetades i de cridar excitant-los a la dansa. Tot d’una els ballaires s’avalotaven i les emprenien a bastonades contra la bufa del diable fins que li rebentaven. L’esclat de la bufa representava la mort del subjecte, que queia estès a terra. El ball es reproduïa al so de la tonada de la Cançó del Camp de Tarragona, tocada per un flabiol. Hi havia moment en què els ballaires i els altres companys la cantussejaven.

Mort el diable, dos dels ballaires sonaven unes gralles fetes amb escorça d’avellaner cargolada a tall de paperina.




Ball de bastons del saurí que va sortir als anys 80 (Fotos de S. Palomar)

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

Arxiu del blog

Entrades populars