ELEMENTS POSSIBLES DE LA FESTA MAJOR XVI: LES CAMPANES DEL CAMPANAR


A Reus parlem i ens embadoquem amb el nostre Campanar, però ben poc ens preocupa el seu contingut. Un campanar és per a contenir-hi campanes i fer-les sonar i no només per a fer bonic. La qüestió és que les campanes del nostre Campanar podrien millorar. No ho dic jo, fa temps que es diu, el 1953 Pere Barrufet ja deia que faltaven dues campanes al campanar. No només això, sinó que els campaners veuen necessària la substitució dels jous de les campanes Misericòrdia, Sant Pau i sanejar l'estructura de fusta de la Petra Clàudia. 
Campana de Jesús (1586)
Abans de la Guerra Civil hi havia quatre campanes al cinquè pis i dues al sisè. Les quatre del cinquè van desaparèixer durant la guerra, i als anys quaranta se'n van instal·lar dues, per això el Pere Barrufet el 1953 demana les dues que faltaven. 

Campana de Sant Pau (1636)

Val a dir que desconec la notació musical de les campanes existents, el que sí que sé, és que l'erudit Daniel Vilarúbies, d'Igualada, va fer un estudi d'aquestes i va establir que faltaven campanes en Re (d'), fa sostingut (fis'), la (a'), si (h') i re (d''). 

Els campaners no s'aturen, però sols no ho podran fer tot


La broma de fer tot plegat no sortiria barata, però és qüestió de prioritats, i potser la implicació de la ciutadania podria fer possible aquesta proposta. Quan t'estimes les coses, i ho fas no només de boca, alguna cosa et costa.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

Arxiu del blog

Entrades populars