Els ametllers



Els ametllers que fa dos mesos florien entre els freds ja tenen ametllons. Com cada any semblava que una glaçada mataria la collita de l’any. Com cada any semblava que havien florit massa aviat. Havien tret flor amb una gosadia que expliquen molt bé els versos de Joan Maragall que fa poc ha musicat el grup de pop Mishima: «Semblaven esfereïts / de sen r-se tan florits / tots sols entre les boirines.»

D’any en any tots ens sorprenem de com han florit d’aviat aquesta temporada. Els ametllers floreixen a primers d’any i ens sorprenem, cada any ens sorprenem. Ens sorprenem de la valen a d’uns arbres la naturalesa dels quals els porta a ser primerencs. Cert que hi ha anys que el fred els deixa sense fruit. I què? L’any següent hi tornen. I l’altre. I l’altre. I ens tornem a sorprendre sense recordar la nostra sorpresa dels anys anteriors.

No ens sorprenem de la nostra poca memòria. Molts dels nostres poetes, Maragall, Verdaguer, Viladot, Villangómez... han cantat de manera recurrent la valen a d’aquest arbre, potser és que no han pogut glossar gaire la dels homes i les dones del seu poble. Un poble que fa setanta anys que es deixa guiar per la por, que s’embranca a buscar sempre el mal menor i no allò que li podria semblar més just.

Per això un poble que ha fet de la por la seva forma de vida se sorprèn recalcitrantment de la valen a espontània d’un arbre.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

Arxiu del blog

Entrades populars