Treme: vida, festa i mort a Nova Orleans


Ens van presentar Treme com al nova The Wire. El canal HBO necessita desesperadament un nou èxit davant de les magnífiques temporades que està fent la competència (Breaking bad, Mad Men, Homeland...). Treme són les històries

creuades de diverses famílies que intenten sobreviure a la Nova Orleans destruïda pel huracà Katrina. HBO posa a David Simon al capdavant d’una nova sèrie que tracta de les dificultats per a sobreviure en una ciutat amb la majoria de població negra. I li posa a disposició un pressupost que li serveix per a treballar, almenys la primera temporada, amb el genial John Goodman -ex Rosseane-.



Cap sèrie americana havia explorat tant la relació de l’ésser humà amb les seves tradicions i les seves festes. Després de la destrucció de la ciutat, molts dels personatges de Treme s’aferren a les tradicions, als carnavals, la música com a única cosa que perdura a les seves vides. L’huracà els va prendre la feina, la casa, els éssers es mats, els veïns, el paisatge... però no els podia prendre allò que era immaterial, allò que era ín mament seu. Gràcies a això Treme ens dóna a conèixer tradicions com el cajun courir de Mardi Gras, els indis de mardi Gras, les Second lines... I aquestes tradicions se les prenen seriosament, de manera que el dimarts de Carnaval poden ser infidels a la parella i el dimecres de cendra engegar a dida l’amant perquè el calendari, i les persones que el fan, han canviat.

Treme és una sèrie de persones desorientades que busquen allò que l’huracà els ha pres. Antoine Batiste (Wen-dell Pierce) és un trombó que busca la manera de tornar a trobar una posició acomodada i sobreviure a la misèria només amb el seu trombó. Ladonna busca el seu germà desaparegut a l’huracà, o pitjor, dins el grotesc sistema policial/judicial. Creighton (John Goodman) busca tornar a posar a Nova Orleans al lloc que li correspon al món. Albert ”Big Chief” (Clarke Peters) busca sen t a tot plegat perpetuant les tradicions. El seu fill Delmond (Rob Brown), un trompeta d’èxit, busca refer ponts amb el seu pare, i sobretot entendre’l a través de la seva recerca de les arrels del Jazz. La xef Jane e (Kim Dickens) busca la manera de fer sobreviure el seu restaurant que pateix talls de llum, de gas, d’aigua i de subministraments constants. I Davis (Steve Zahn) busca de l’huracà no li estronqui la festa esbojarrada. Tot plegat conforma un tapís de relacions humanes molt ben trenades la primera temporada, i que lamentablement a la segona s’esfilagarsen i deixen a tot plegat com a una simple pròrroga de la primera.

Capítol a part mereix la música. Tampoc en cap altra sèrie la música havia estat tan ben tractada com a Treme, no s’espera menys en una sèrie ambientada a Nova Orleans. Cada capítol gaudim d’actuacions de grups de primera línia. En defini va, una sèrie molt bona amb uns desastrosos índex d’audiència i que sobreviurà fins a la quarta i darrera temporada, pel fet que a la cadena HBO li complauen els afalacs -en aquest cas merescuts- de la crítica especialitzada.





0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

Arxiu del blog

Entrades populars