La ciutat d'Hermes i Heracles II: l'Olimp

L’Olimp a la ciutat
L’Olimp era la residència dels déus, i aquest també era el nom que va escollir la societat dels senyors, l’Olimpo, per anomenar-se amb ben poca modèstia. Un altre nom d’entitat amb ressons mítics és el de l’entitat Orfeó Reusenc, Orfeu era un músic mític, fil d’Apol·lo i la musa Cal·líope.


Reus no té mar, però del port de Salou als segle XVIII i XIX en sortien tones d’aiguardent per a l’exportació, no resulta estrany doncs que el 1789 Andreu de Bofarull ja esmenti la font del déu dels mars Poseidó, el Neptú dels romans, situada ala plaça del Víctor i que primerament havia estat situat a la plaça del Rei, l’actual plaça del Pintor Fortuny.


A les Peixateries Velles trobem Eros que flanquegen l’escut de la ciutat a sobre del portal. 



Un altre element que trobem és el corn de l’abundància de la cabra Amaltea, que fou la dida de Zeus i que és als esgrafiats de la farmàcia Serra al número 80 de la Raval Santa Anna, com també al número 26 de la mateixa raval.


El déu de la medicina, Asclepi, Esculapi pels romans, es representa amb una serp enroscada a un pal, tot simbolitzant l’art medicinal. El trobem a la llinda de la casa número 2 del carrer de les Galanes. Una variació d’aquest símbol és la serp enroscada a una copa, i representa la farmàcia, i que podem trobar a la Farmàcia de la plaça del Prim o al monument al Dr. Pere Mata, al passeig que porta el seu nom, en forma de font.



Al capdamunt de la façana del Centre de Lectura, hi ha quatre escultures són dues muses que es repeteixen a esquerra i dreta. Una és Clio, musa de la poesia i de la història, i l’altra Terpsícore, la musa de la dansa i de la poesia lleugera.


Una altra figura femenina és una magnífica Temis, la Llei, que corona el recentment restaurat edifici de l’Equitativa situat a la plaça del Pintor Fortuny i factura de l’escultor Modest Gené. Del mateix escultor i també de proporcions més o menys humanes trobem el monument a l’esport, dedicat al Dr. Joan Domènech, davant de la porta d’entrada de las piscina del Reus Deportiu, al qual podríem relacionar amb el mite de Sísif.

Un dels conjunts més importants és el Triptòlem, situat al Passeig de Mata. A sobres d’una font que recorda la rosa de Reus hi trobem tres figures, Demèter i la seva filla Persèfone que transmeten a Triptòlem l’ofici de l’agricultura perquè el doni a conèixer entre els homes.
Al frontis de l’edifici de la Caixa, a la a la base de la tercera columna començat per la dreta hi ha un relleu d’Hefest, treballant a la forja.

Dues figures força conegudes són els dos Atlas que, amb bigotis decimonònics,  subjecten el balcó del Palau Bofarull, com si fos la volta celeste, en ple carrer de Llovera. A banda de figures antropomorfes també trobem animals mitològics, com el griu, el ferotge monstre mitològic mig àliga i mig lleó, i n’hi ha als balcons de Cal Navàs, a la façana de cal Rull, al balcó de la seu de la Unió de Botiguers al raval de Sant Pere; els grius eren uns éssers que custodiaven tresors i que van ser domesticats per Apol·lo. I podríem atribuir al mateix Apol·lo els esgrafiats que hi ha al capdamunt del carrer Llovera, als números 52-54, tot i que com en d’altres casos, són figures amb una finalitat merament decorativa amb un gust classicitzant que ens remet a la mitologia.

L’Olimp present




Però la pervivència dels mites clàssics no és aigua passada, sinó que encara usem aquests referents avui dia. Mostra d’això és que moltes botigues són batejades amb noms de la mitologia grecollatina com el Videoclub Hermes al Passeig Prim, una botiga de roba denominada Atenea al número 15 de la Raval de Jesús, la llibreria Galatea al carrer Jesús 5-7, o la coneguda botiga d’articles per festes Minerva a l’Avinguda 11 de Setembre. No només això, sinó que a un dels aspectes més rellevants de la ciutat, la Festa Major, s’hi ha afegit un Basilisc, fill de la Medusa que va matar Perseu, una figura zoomorfa carregada per una persona i que va ser  realitzada per l’escultor Manel Llaurador l’any 2007.



0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

Arxiu del blog

Entrades populars