L'escut d'Almoster

Perdoneu aquesta llarga absència. La vida dóna molts tombs i se t’oblida que tens un bloc per mantenir. Normalment has de triar entre escriure al bloc o bé posar rentadores o passar l’escombra, i acostuma a guanyar la segona opció.




A estones he estat rebuscant en la història familiar i m’he trobat que la majoria dels meus avantpassat vénen d’Almoster (Baix Camp), un poble on encara hi tenim relació perquè és lloc de pas per arribar al Puig d’en Cama.

Una de les coses que sobten d’Almoster, és que com Reus, no té l’escut normalitzat ni aprovat per la Generalitat de Catalunya. L’escut d’Almoster és el següent:








L’escut que, per altra banda és ben vistós, no compleix les normes d’heràldica per a ser una població, i per aquest motiu no s’ha pogut oficialitzar. Un dels problemes que té és la forma ovalada, aquesta en llenguatge heràldic ens indicaria que correspon a una dama i no a una població. No queden clares les figures, en heràldica no s’aconsella a posar lletres a l’escut i la flor de la part baixa no queda clar que és. Més que un escut és un emblema o un logo.

Humilment faig una proposta d’escut cívic que s’atén a les normes bàsiques d’heràldica per tal que, si un dia aquest Ajuntament vol, es pugui adaptar a la normativa catalana.




Escut caironat de gules, un monestir d’or obert sobremuntat d’una creu llatina d’or i acompanyat a la punta d’una magrana d’or, tijada i fullada de sinople i oberta de gules. Per timbre, una corona mural de poble.

Aquesta proposta vol ser respectuosa amb el model anterior, mantenint la disposició de la creu i simplificant la flor, que en algunes versions de l’emblema actual sembla recordar una magrana. Passaria de la forma ovalada a la caironada -un quadrat que es recolza sobre un vèrtex- que és la que usen els municipis catalans i una corona mural amb tres torres, portes i finestres ens indicaria que Almoster és un poble. El punt que podria ser més controvertit és el monestir que substitueix les lletres. El monestir fa referència a l’etimologia d’Almoster o Moster, que faria referència a un antic monestir del qual no se’n coneix cap vestigi. Això substituiria les lletres -no acceptades en heràldica- i que tampoc no compleixen la llei heràldica de la simplicitat, per la qual tot ha de ser representat de la manera més senzilla possible.

La proposta que va fer Armand de Fluvià per a Almoster que, no va ser acceptada, i que dista molt de l'existent, va ser la següent 



Escut caironat: d'atzur, una espasa flamejada d'argent guarnida d'or.Per timbre una corona mural de poble.

L'espasa flamejada fa referència a Sant Miquel, patró del poble.

Val a dir que l’escut i l’emblema són dues coses diferents, pensem en l’escut de Catalunya i l’emblema de la Generalitat, tothom entén que són coses diferents, tot i que en les poblacions la tendència general és fer servir l’escut com a emblema municipal.

Aquesta proposta no hauria estat possible sense els consells i la feina que Xavier Garcia fa al seu bloc Dibujo Heraldico.




0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

Arxiu del blog

Entrades populars