Núvols, boires, vents... Albert Manent


Una de les obres que més he rellegit del recentment traspassat Albert Manent és Els noms populars dels núvols i boires, una obra que es va anar publicant comarca a comarca i que ha servit per a rescatar un bon nombre de terminologia popular referida als fenòmens atmosfèrics.



Manent va rescatar de l’oblit múltiples maneres de com els nostres avantpassats anomenaven l’oratge. Més enllà de la terminologia cien fica i del suat ”a cel cabretes, i a terra pastetes” Manent va fer un treball lingïísti encomiable, ”salvant els mots”, com deia Espriu.


Gràcies a ell no s’han perdut centenars de parèmies com:



Boira al Puig d’en Cama, aigua fins a mitja cama


Val a dir que continuem mirant al cel encara que estiguem tota la setmana tancats en una oficina. Per tant, potser el millor homenatge que es podria fer a Manent és repopularitzar tot aquest vocabulari. Està molt bé que aquest patrimoni reposi salvaguardat a les lleixes de les biblioteques, però estaria millor si aquest coneixement tornés al poble gràcies a llibres divulga us, webs, o bé als butlletins meteorològics, l’espai més respectat de tota la graella televisiva. 



0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

Arxiu del blog

Entrades populars