Els idus de Wilder


Thorton Wilder no només és un gran dramaturg, sinó que també s'emportà la palma com a novel·lista. Que els Idus de març de Wilder són una obra mestra universal s'ha dit i s'ha repetit les suficients vegades. Aquest llarg relat epistolar sobre les darreres setmanes de Juli Cèsar es pot llegir com una entretinguda novel·la històrica, plena de xafarderies i de detalls sobre l'època. Però no és només això, sinó que és un fondo tractat de política i una reflexió sobre què significa la Llibertat. La llibertat s'observa sobre diversos cantons: des de l'òptica política, poètica i existencial. 

El plantejament de Wilder és que res en aquest món té sentit, sinó que nosaltres donem sentit a l'existència a base de crear tradicions, rituals, estats, etc. Però qui ha de crear tot això? I quina responsabilitat té? Llibertat i responsabilitat van lligades i són proporcionals, o sigui que com més llibertat gaudeixes, més responsabilitats morals tens, mentre que a la inversa passa el mateix: per això hi ha tanta gent que rebutja la llibertat, paradoxalment per no perdre la seva llibertat de ser irresponsables. Això explica que hi hagi tanta gent que s'estima els tirans com Juli Cèsar. "El suport d'un poble no és guanya simplement governant-lo segons els seus interessos. Nosaltres, els governants, hem de dedicar una gran part del temps a seduir la seva imaginació [...] Hem de ser al mateix temps el pare que van conèixer en la infància i que els protegia dels homes dolents, i el sacerdot que els protegia dels mals esperits". 

Thorntorn Wilder observa l'ànima humana i llegeix que no és en absolut racional, que actua per impulsos i per pors, i de la mateixa manera que part dels romans sentien a Juli Cèsar com el seu pare, alguns altres com Èdip, han de matar el progenitor per poder-se alliberar. I en tot plegat la gestió dels impostos, les obres públiques o les victòries militars només eren un teló de fons per a aquesta inacabable tragèdia humana.




0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

Arxiu del blog

Entrades populars