Ramon Berenguer IV, una biografia (2014-04-24 09:11)


Per fi ha sortit una biografia de Ramon Berenguer IV. L’alacantí Josep-David Garrido ha publicat una obra tremendament necessària a Rafael Dalmau, editor. Aquesta obra complementa pel davant les dues biografies de Jordi Ventura dels reis que van venir a continuació: Alfons el Cast, el primer comte-rei (1961) i Pere el catòlic i Simó de Montfort (1960). Amb aquestes tres obres tenim una àmplia perspec va del segle XII i començaments del XIII, l’època en la qual es van aixecar les parets mestres de la realitat nacional catalana, amb tots els seus pros i contres.


Ramon Berenguer IV és una apassionant biografia, la dada cien fica no aconsegueix esmorteir la vida aventurera i les intrigues d’aquella època. I val a dir que Garrido té la virtut de també anar a buscar les fonts musulmanes de l’època per tal de poder contrastar les dades de les quals disposa, per tal de fer una fotografia el més nítida possible d’aquella època.


Cal remarcar que, tot i ser un tema molt secundari en el llibre, Garrido també utilitza totes les dades cien fiques de les quals disposa per tal de refutar de manera clara i diàfana tots aquells arguments pseudocientifics que des de la caverna medià ca ens repeteixen una i altra vegada: que no hem estat mai independents, que la nostra bandera i la nostra història són subordinades a la castellanitzada comunitat autònoma aragonesa, que Ramon Berenguer IV va ser una comparsa a mans dels nobles aragonesos... Documentalment Garrido ens desmenteix totes aquestes men desi falses interpretacions, tot i que no hi perd massa el temps. Com ell, sabem que als inventors d’aquestes men des se’ls en refoten les proves empíriques i cien fiques, però en tot cas paga la pena repetir-ho perquè ningú amb bona fe pugui creure-s’ho. I si dubteu, compreu-vos el llibre i llegiu amb atenció.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

Arxiu del blog

Entrades populars