El 1984 s’executà la sentència que feia
dos anys que havia estat dictada. El govern del Regne d’Espanya, llavor presidit
pel socialista Felipe González va destruir via BOE el que quedava de la abans
rica i próspera indústria catalana de
l’aiguardent, a base d’una estricta norma va, encara vigent, que només
beneficia als grans productors i a les economies d’escala.
L’Anna Figueras i la M Teresa Castelló
han publicat Licors tradicionals, aiguardents i vins generosos a l’editorial
Farell, un llibre que ens aporta de nou la informació que han trobat mercès de
dotzenes d’enrtevistes per les Terres de l’Ebre i Priorat.
A la primera part d’aquest breu llibre hi trobem una pe ta
història des de la invenció per part dels àrabs i fins a l’execució d’aquesta
indústria l’any 1984, tot i que explica sense explicar que l’aiguardent ha continuat a escala microscòpica. Sense arribar al punt dels gallecs que es salten
la llei a la torera i han aconseguit envair les sobretaules de restaurants amb
orujos i licors d’herbes casolans, sense timbrar, fets i comercialitzat totalment
de sota mà.
A
la segona part trobem una explicació de l’elaboració i de les matèries primeres
que s’empraven per a fer aquests productes.
Una
tercera part ens proporciona les receptes tradicionals de licors d’herbes,
fruites, flors, etc. que s’han conservat en algun pobles de la Ribera d’Ebre.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada