Que sí, que encara som ciutat de teatre



El darrer cap de setmana de novembre va fer tornar la fe dramàtica a qualsevol descregut recent. Dos esdeveniments organitzats pel teatre de base  van solapar-se -vès que no hi ha dies- aquells vespres:
Les Artistes Locals i els Perejils van organitzar a la Palma el primer festival “4rts de Teatre”. Amb això han portat a Reus el microteatre, un gènere de rabiosa actualitat que es desenvolupa en petits espais on el públic, una vintena com a molt, gaudeix de peces teatrals de quinze minuts. Per quatre sales de la Palma es van interpretar aquestes obres breus, amb notables participacions de Reus i del Camp. El vestíbul d'aquest descentralitzat teatre era la sala polivalent, amenitzada per un punxadiscos i una barra on podies demanar menjar o beure. A la cresta de l'onada, com diu aquella.

Paral·lelament al Teatre Bartrina el TEBAC (Teatre Estable del Baix Camp) va tornar a ser el de les grans ocasions. El director Miquel Àngel Fernàndez sap fabricar grans espectacles donant la volta a obres del repertori universal. A la Terra Baixa que vam degustar, hi havia interpretacions treballades en les quals poc va desentonar; també hi havia una notable fidelitat al text, malgrat que van esporgar les repetitives acotacions d’ara ric, ara ploro, del teatre de Guimerà; i sobretot, si eres capaç de ser observador, trobaves un detallisme propi del director que sap el que vol i sap com explicar-ho. En definitiva, vam veure una Terra Baixa actualitzada, trencadora, i fosca, igual que ho és l'obra original que és plena d'adulteri, engany, odi, violència, avarícia, i sobretot molt de  sexe. Això em porta a parlar de l’escena de sexe molt explícit que hi ha entre el Manelic i la Marta, el que passa amb aquest tipus d’escenes és que capten una atenció i uns espais que, per exemple, ara jo podria estar aprofitant per explicar altres virtuts de l’obra.

Comptat i debatut, que Reus continua tenint un planter teatral formidable. Eh! I tot això sense el CAER. 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

Arxiu del blog

Entrades populars