Elements possibles de la Festa Major IX: el Ball de Panderos


A les portes de la Misericòrdia recupero aquesta secció que havia deixat abandonada des de 2008  Per cer¡t, de tots els elements que enumerava només queden pendents la Cucafera i el Cós. Aneu a saber si aviat ja passaran de la safata del ”fet”.


El Ball de Panderos va ser un projecte que es va comentar durant un temps al Casal despertaferro, o més ben dit, a la Taverna Despertaferro.



No he llegit enlloc que el Ball de Panderos s’hagués ballat mai a Reus. És un ball molt popular a la zona del Penedès i que es creu que és relativament tardà, ja que hauria començat a mitjans del segle XIX.


El Jordi Bertran el 2001 deia per les Festes de Santa Tecla que havia estat un ball que s'havia ballat a Tarragona i deia que aquesta dansa va participar en diverses ocasions en la nostra festa, i se'n conserven fins i tot algunes  fotografies. L'observació d'alguns balls aragonesos ens permet d'establir vincles molt estrets; algunes investigacions assenyalen la procedència aragonesa d'aquest ball. Des d'allà hauria penetrat a terres penedesenques i tarragonines.


La Festa Major de Sant Fèlix a Vilafranca té molt de predicament entre els amants de la cultura popular de Reus, que cada final d’agost es deixen caure per Vilafranca. Aquesta influència podria ser l’origen de l’interès en la introducció d’aquest ball que és, francament, molt vistós.

Sembla que, de moment, la creació d’aquest ball a Reus està aparcada, però mai se sap.




0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

Arxiu del blog

Entrades populars