Cristos articulats

Dissabte passat (08/04/17), a la premsa escrita, el Jordi Bertran parlava dels Davallaments de la Creu que hi ha al país. Quan diem Davallament de la Creu pensem immediatament en conjunts escultòrics barrocs, muntats a sobre de tàlems o carrosses per tal que puguin ser passejats en processó. Un d’aquests és el magnífic Davallament de la germandat de Sant Isidre i Santa Llúcia de Reus. Abans de la contrareforma el Davallament de la Creu s’havia escenificat en un acte litúrgic que ara ens sembla singular. A l’Edat Mitjana van començar a proliferar per a tota Europa representacions teatrals relacionades amb diversos passatges de la vida de Jesús, el Naixement, la Passió, i també el Davallament de la Creu. Per tal de poder portar a terme aquesta representació l’enginy popular va inventar els Cristos articulats.
Crist dels Gascons (Segovia) WIKIPÈDIA

Els Cristos articulats són imatges escultòriques que tenen, fonamentalment, les espatlles articulades per tal de poder despenjar la imatge de la Creu i poder-la posar dins el sepulcre. Aquesta tipologia és la que ens trobem en l’únic exemple supervivent al Principat, com és el cas de la Granadella (Les Garrigues), un acte que enguany ha estat declarat Element Patrimonial d’Interès Nacional per la Generalitat, igual que ho són les Tres Gràcies de Reus.


Els cristos articulats van tenir una certa importància al Nord d’Espanya, de manera que encara podem trobar cristos articulats, no només per les espatlles sinó també pels colzes, el genolls, el coll, les mans, fins i tot els dits. Amb això el creient es podia identificar amb el Crist fet humà. El Crist dels Gascons de Segovia n’és, potser, la imatge més impressionant, però en trobem a Orense, Burgos, Palencia... En bona part d’aquests casos la funció del Davallament ja no es fa. Tanmateix a Mallorca sí que s’ha conservat en moltes localitats com Artà, Felanitx, Sineu, Pollença,  Son Servera, Es Mercadal a Menorca... Alguns davallaments són el toc d’inici de la processó de l’enterrament, o en d’altres és un acte solemne que es fa aïllat, en tots aquesta litúrgia popular barreja part de sentiment religiós i tradició popular. De fet enguany IB3 retransmetrà en directe el Davallament d’Artà, per tant aquesta tradició a Mallorca ha superat l’àmbit estrictament local.


La Montserrat Flores ens explica que a Reus també hi havia hagut una funció del  Davallament que es representava Divendres a la tarda a l’interior de l’església de Sant Pere, abans de començar la processó del Sant Enterrament. Jordi Bertran data aquesta representació el 1630. Sembla que aquesta funció es representava amb la del Sant Sepulcre, que va fer Perris d’Austri al segle XVI que era articulada i es despenjava durant les Set Paraules. Aquesta figura la van cremar al 1936, o sigui que no podem comprovar-ho i per les fotografies antigues no es poden endevinar les articulacions.


El que sí que és clar és que a hores d’ara Reus sí que compta amb un Crist articulat, que és el dels Natzarens que va fer el 1944 el Modest Gené. Sembla que aquestes articulacions tenen l’objectiu de facilitar que sigui vestit amb la túnica. En tot cas, la història és tossuda i es va repetint, a vegades, sense saber-ho.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

Arxiu del blog

Entrades populars