Elements possibles de la Festa Major de Reus VI: el Cós


 les Terres de l’Ebre encara sobreviu la tradició de fer cóssos, o curses, per festes. Hi ha cóssos de rucs, cóssos de cavalls com a Vila-Seca i cóssos a peu. A Reus també hi havia hagut cóssos, Antoni de Bofarull al llibre Costums que’s perden del 1880 dóna una importància similar a la Tronada i al Cós, la cursa pedestre que es feia per festes. La cursa era més un esdeveniment lúdic i fes u que no pas una competició atlètica d’elit. El que arribava primer guanyava una vedella i el darrer rebia un manat de cebes per riota de tot el públic.

A l’Ebre els cóssos s’han anat transformant en una competi ció atlètica, però con nuen mantenint l’ambient fes u. Hi ha apostes, i premis en metàl·lic a les metes volants que posen les bo gues o els par ticulars. Val a dir que la recuperació del cós aniria en consonància d’establir un dia de al Festa dedi-cat als jocs i esports tradicionals. Enguany el Ball de Diables de Reus i el CE Despertaferro faran una rada de bitlles el vespre del dijous 26 de juny al Parc de Sant Jordi. Serà una compe ció oberta a tothom que ho vulgui provar. Les bitlles són el primer pas, potser més endavant tocarà el cós, es rar la corda, el pas ensabonat o potser algun joc que proposi algun dels col·lectius de nouvinguts.

En el cas del Cós de Reus caldria saber trobar la mida justa entre competició espor va i festa popular, gens fàcil, però possible. A banda que seria una eina molt vàlida per a poder fer participar a col·lectius que de moment no acaben de sentir-se la festa com a pròpia.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

Arxiu del blog

Entrades populars