Gegants de Carnaval de Reus


 A Reus va haver-hi uns gegants de Carnaval, us els explico:



Els gegants de Carnaval més coneguts són els de Solsona, van néixer l'any 1974 com una paròdia dels gegants tricentenaris de la Festa Major, però la paròdia ha acabat sent més coneguda i tot que l'original. Seguint aquest exemple, van aparèixer fa uns anys els gegants del Carnaval de Valls, que també parodien els gegants històrics. Val a dir que el Carnaval de Valls fa uns anys gairebé no existia i ara s'està convertint en un Carnaval de referència al Camp pel seu treball en explorar les rutes que el patrimoni ens dona.


La referència viva més antiga de gegants de Carnaval són els Gegants Vells de la Casa de la Caritat de Barcelona, anomenats "Rodanxons" que daten de 1859 i en un primer moment van tenir una finalitat lúdica i festiva, i més tard també van ser aprofitats per sortir per Corpus i altres festes. Aquests gegants no devine ser una excepció ni una cosa estranya, a l'auca Entrada y entierro del Carnaval en Barcelona hi surten fins a dues parelles de gegants. 

Pocs anys més tard dels gegants de Barcelona, Reus en va tenir un trio. Eduard Toda, amb el pseudònim Pere Llord, signa a la Revista del Centre de Lectura de 1929 aquesta descripció:

"Bé recordem que als voltants de l'any 1863 se celebra a Reus un gran carnaval en agravi de Tarragona. Les relacions entre les dues ciutats veines eren llavors molt tivantes: les separaven, creiem, qüestions de ferrocarrils en projecte, que no conciliaven els interessos d'ambdós pobles. Reus improvisa tres gegants per a mortificar els tarragonins i cada ninot explica amb tota claretat el seu objecte, mitjançant un cartell amb lletres de pam que portava penjat al pit.
El primer gegant agafava amb la mà dreta un gros coltell, aplicat a una canya que sostenia la mà esquema, i el seu cartell deia: Pelacanyes.
El segon, al·ludint sens dubte a polèmiques de premsa o escrits fets d'altra manera, portava un rotllo de papers a la mà, i sota deia: Que en són de xerraires.
El tercer, amb la mà dreta sostenia un gran penjoll de garrofa, i amb el dit senyalava un castell portat amb la mà esquerra, amb la següent inscripció dessota: Per a tú. Al·ludia a un Senyor Castillo,que feia d'advocat i defensor dels interessos de Tarragona.
Es inútil dir que aquests gegants tingueren la vida precaria dels tres dies darrers del Carnaval en que foren passejats."

El Carnaval de Reus té moments buits com el dissabte al matí, i potser aquest seria un bon moment per poder tornar a fer ballar gegants carnavalescos, entre d'altres elements que van ser propis del Carnaval de Reus. M'he permès fer un dibuix d'una possible recreació d'aquests gegants, que és la que encapçala aquest article. Tenint l'estil dels rodanxons de Barcelona, i l'efectivitat festiva dels gegants manotes de Solsona, he recreat aquest Pelacanyes, Xerraire i Garrofa. Aquest darrer, enlloc de sostenir un castell com a la descripció, aguanta una fumera de la petroquímica i té un estil que recorda al Situ de Sant Climent, tot i estar inspirat en la casella 26 de l'esmentada auca del Carnaval de Barcelona.

Agraeixo a Gerard Pouget la informació gegantera que ha generat aquest article.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

Arxiu del blog

Entrades populars