Per Sant Esteve, al Bartrina



En aquesta ciutat hi ha diades que van del bracet d’un espectacle teatral concret. Durant dècades Tot Sants era indissociacle del Don Cuan Tenorio que es feia al Bràvium de la mà de Jaume Amenós, Cisco Marca i companyia. Potser menys popular que aquesta, però igualment inexcusable, és la cita que tenim amb El Poema de Nadal al Teatre Bartrina. Ja fa més de quinze anys, abans i tot de la reinaguració del Bartrina, que el selvatà Josep Maria Puig va començar a recitar El Poema de Nadal de Josep M. de Sagarra a l’emparquetada Sala Hortensi Güell del Centre de Lectura de Reus. Amb la reobertura del Bartrina aquest espectacle va trobar el marc adequat, tot i que no gaire més de cent persones van seguir enguany el recitat de Sagarra, la majoria repetien d’altres anys ja que l’espectacle bé s’ho val. Després de tants anys d’interpretar-lo l’actor i el text ja són la mateixa cosa. És una delícia escoltar un poema que respira i avança amb fluïdesa. El domini absolut que té Josep M. Puig dels versos de Sagarra fa que el poema s’entengui clar com una conversa col·loquial, i alhora aconsegueix que la musicalitat dels versos soni com una cançó popular. Josep M. Puig fa allò tan difícil: que les coses semblin fàcils. Fa entenedora la poesia de Sagarra, les severes i serenes imatges noucentistes ens ericen els pèls del braç quan són dites per Puig. La crítica que Sagarra va fer als anys trenta a la nostra manca de compromís amb allò que ens és comú, sigui el que sigui, ressonava al Bartina com si fossin versos escrits avui.

Aquests últims anys, a Puig l’acompanya el saxo soprano de Xavier Pié. El músic intervé com a  intermedi musical entre cants del poema. Potser aquesta proposta talla la intensitat del poema, però segurament que tant el públic com l’actor necessiten respirar.


El dia de Sant Esteve paga molt la pena aixecar-se del tresillo, tancar la dolentíssima comèdia nadalenca del televisor, i fer un passeig fins al Bartrina. La caminada ens alleujarà la digestió lenta i El Poema de Nadal ens alimentarà l’enteniment, de tant en tant també toca.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

Arxiu del blog

Entrades populars