L'escut de Capafonts

Capafonts és dels molts municipis catalans que no té un escut oficial, per tant és com si no el tingués. Els escuts oficials dels municipis estan regulats des de 1981 per al Generalitat, i el 2007 en va sortir un nou decret. Algunes ciutats importants com Reus i Tarragona s'han fet les sordes al decret, i per tant, altres pobles les han imitat. Un d'aquest és Capafonts.




Per Capafonts el prestigiós heraldista Armand de Fluvià va fer la següent proposta: Escut caironat partit: 1r d'argent; 2n de gules; ressaltant sobre la partició una font d'argent i de sinople. Per timbre, una corona mural de poble.

Si no m'erro, la representació gràfica seria questa:




En aquest escut en destaca sobretot la font, que en heràldica seria representada així:

Font, dibuixada per Xavier Garcia


L'heràldica no és disseny, si no que és un llenguatge gràfic interpretable a tot el món igual. Per tant, té unes convencions i unes regles, si les voleu conèixer podeu consultar el blog Dibujo heraldico que les explica de manera molt didàctica. 

Armand de Fluvià va fer aquesta proposta, sens dubte, basant-se en el nom del poble. és una opció, i molt estesa. Per altra banda, hauria tingut l'opció de basar-se en l'antic escut de la població que trobem a la Geografia general de Catalunya. Provincia de Tarragona per Emili Morera y Llauradó que recollia aquest i que ens mostra una creu de Malta solitària.



Una opció normalitzada d'aquest escut seria la següent: Escut caironat: d'argent, amb una creu de malta de sable. Per timbre una corona de poble.


Tot i que simbolitzar un poble amb la creu de Malta, sense tenir una justificació històrica més sustentada al darrera, no ho acabo de veure clar.


De totes formes, l'Ajuntament va obviar els dos referents i va decidir fer un logotip, que no un escut, perquè no compleix les normes heràldiques com les figures o el timbre







0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

Arxiu del blog

Entrades populars