Roedores, de Paula Bonet


Hi ha tabús que cauen en una part de la població mundial. Hi ha societats que comencen a parlar de temes que sempre s'havien mantingut en secret. Els canvis socials moltes vegades passen perquè uns quants individus decideixen canviar comportaments. 

Un dels tabús dels quals no en parlàvem era dels avortaments naturals. La reconeguda i exitosa il·lustradora Paula Bonet en parla al seu doble llibre Roedores. Aquest doble llibre és el conte pròpiament dit Roedores, que és un desplegable amb il·lustracions de rosegadors que la Paula Bonet havia dibuixat per poder llegir amb la seva filla quan nasqués. Per altra banda, hi ha Cuerpo de embarazada sin embrión, el qual podríem definir com a llibre de poesies molt lliures sobre l'experiència dels dos avortaments. Aquest és un llibre explícit, molt cru, molt dur. Un llibre trencat tan formalment, com per l'experiència que descriu. Diria que és una il·lustració amb paraules més que no pas un altre gènere, un llibre-objecte. 

«Te imagino como un trozo de barro
esbozado, como la primera forma que se
crea al sujetarlo con las manos, al apretarlo y
desplazar fragmentos de materia con el dedo
mojado. Una masa perfecta sobre la que 
después se empezará a buscar el detalle»


En tot cas, com he començat dient, els canvis els fan diversos individus alhora. paral·lelament a aquest llibre a Reus ha sortit l'associació Dol d'estels que és un grup de suport a mares i pares que passen, com la Paula Bonet, pel dol causat per una mort gestacional o perinatal, o sigui, la mort d'un fill que no ha nascut o just al néixer. El silenci que tradicionalment ha acompanyat aquesta desgràcia es comença a esquerdar. Les paraules són incòmodes, però necessàries, com necessari és aquest Roedores. 





0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

Arxiu del blog

Entrades populars