Més de deu anys sense Pedrolo

Hem entrat de ple a L'Any Manuel de Pedrolo i em ve a la memòria un acte d'homenatge a Perdolo que vam organitzar a Reus fa divuit anys. Ara es torna a parlar de Pedrolo, però l'any 2000 semblava que havia desaparegut del panorama, tot i haver estat, llavors feia uns pocs anys, l'autor més llegit de les Lletres Catalanes. 

El 28 de març de 2000, conjuntament amb el Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili, la Secció de Llengua i Literatura del Centre de Lecturavam engegar el Curs homenatge a Manuel de Pedrolo, que sota l'epígraf Deu anys sense Pedrolo. Aquest va ser un dels actes que més recordo d'aquella època, sobretot per la transcendencia de l'homenatjat, que s'emmarcava plenament en la intenció de la Secció de posar de manifest personatges que més enllà de la seva vàlua literària, formen els pilars des del quals vertebrar la nostra manera de ser. Val a dir que el curs va ser repartit en sis sessions que donaren una visió global de la vida i l'obra de Manuel de Pedrolo. 

El curs es va inaugurar amb la conferencia que sobre el teatre de l'autor del'Aranyó que va donar Guillem-Jordi Graells, dramaturg i director del Teatre Lliure de Barcelona. 

El 30 de març fou Xavier Garcia qui ens parlà de la poètica de Pedrolo. 


El dia 6, es va fer un passi de vídeo, on vam poder recuperar una entrevista que Joaquim Maria Puyal va fer per a la televisió a l'autor del Mecanoscrit del segon origen. 

El dia 11 d'abril Josep Faulí, crític literari i periodista, pronuncia una conferencia sobre la novel·la en general de l'escriptor

I vam concloure el curs el 13 d'abril amb l'aproximació biogràfica que ens en va donar Maria Ginés, traductora i professora de català.

Com podeu comprovar si cliqueu als ennlaços anteriors, quatre de les cinc conferències van ser enregistrades, i posteriorment digitalitzades pel Centre de Lectura. Potser des de Reus ens podríem sumar a aquest Any Manuel de Pedrolo penjant a la xarxa de manera oberta aquestes conferències. Aquets materials tenen, ara igual que fa divuit anys, un gran interès per tots aquells que s'apropen a l'obra d'aquest gran escriptor.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

Arxiu del blog

Entrades populars