Nostàlgia nostrada


Vaig fer un recull d'algunes de les primeres sèries de televisió que TV3 va doblar al català i va emetre durant la primera meitat dels anys vuitanta. Són sèries que ja havien tingut un cert èxit en els països d'origen. En aquella època TV3 ja tenia una programació, prou moderna per l’època, que va bastir de referents comuns als xiquets d’aquesta part del Mediterrani', explica Veciana. Parlem de ''The munch bunch', 'El Gran Tor', 'L'osset Faluc', 'Viatgers', 'La dona biònica'...
L’any 1984 TV3 ja tenia una graella infantil molt complerta basicament amb productes anglosaxons. Un dels més celebrats i recordats va ser el 'Pac-man', al versió televisiva del joc de maquinetes més jugat de la dècada:
Un dels primers que es van veure a TV3 fou 'El manat del mercat', la traducció de 'The munch bunch', una sèrie britànica que eren unes titelles de fruites i verdures:
De la companyia nord-americana Hanna-Barbera vam veure un munt de capítols dels 'Shirt Tales', els que aquí es van dir 'Els descamisats', una colla d’animalons que es van fer ben populars a les llars catalanes:
I de la factoria DC Comics TV· també va emetre el 1984 i 1985 sèries de 'Superman', 'Batman' i 'Aquaman', aquesta darrera una sèrie de l’any 1967
Dels volts del 1967 també es va emetre 'Moby Dick' i el 'Gran Tor', uns altres dibuixos americans que gairebé sempre repetien la mateixa història:
'Fes Flash' va ser un dels primers programes infantils de TV3. Era un programa diari, amb diversos personatges i seccions, que incloïa també sèries d’animació. Es va emetre durant tres temporades, de 1985 a 1987.
Aquesta emissió inclou un capítol de la sèrie de titelles 'Les aventures del senyor Cordills'. Val a dir que dins de 'Fes flash' també va començar una sèrie anomenada 'Pobles i llegendes' protagonitzada per un primerenc Oliana Molls.
A banda del senyor Cordills un altre clàssic arribaria a les nostres pantalles, 'L’osset Faluc', un infantil polonès 'Mis Uszatek', tota una institució en aquell país. A TV3 l’emissió de 'L'osset Faluc' va arribar fins a la primera meitat dels anys noranta:
Els barrufets per fi parlaven en català i fins i tot ens vam aprendre en la nostra llengua la cançó del començament cantada per Jordi Batiste:
Un altre clàssic fou el 'Capità Harlock', de Toei Animation, segurament el primer manga en català:
De la factoria nord-americana DC, arribava també Batman i Superman en català:
També TV3 feia producció pròpia, una va ser 'Kiu i els seus amics', una mena d’ET' a la catalana:
I una adaptació de la novel·la de Pedrolo 'El mecanoscrit del segon origen':
Per TV3 el 1985 i el 1986 podíem veure sèries com Viatgers, del malaurat Jon-Erik Hexum


O la recordada 'La dona biònica':
TV3 comprava un munt de sèries a la BBC per a omplir la graella, com ara:
'Nom xifrat: Icarus':
'Tenko':

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

Arxiu del blog

Entrades populars